Hvordan finne frem

FlyverNoen ganger tar vi av i tåke, flyr til målet i skyer, og lander i tåke. Uten å ha sett noe til verken himmel eller jord. Det skulle bare mangle, tenker du kanskje. Med GPS, autopilot og dagens teknologi bør det være mulig.

GPS (satellittnavigasjon) er fremdeles et relativt nytt hjelpemiddel som ikke blir utnyttet fullt ut. Vi bruker GPS først og fremst for å finne veien frem til destinasjonen vår, ikke så mye for å hjelpe oss ned gjennom skyene den siste strekningen før vi når bakken. Her har vi enda et stykke å gå før teknologien blir fullt utnyttet.

FlyverDet er ikke så mange år siden det var navigatør om bord. De satt i et lite kott rett bak flygerne. Bøyd over kartene gjennomførte de utregninger på vind, kurs og bakkefart. Flere av de gamle navigasjonsmetodene man brukte i seilskipenes tid ble også brukt av navigatøren om bord i fly. Sekstant og det man kaller «dead reckoning» eller plotting med blyant og linjal rett på kartet. Over øde områder måtte de bruke sekstant for å finne posisjonen. Det var bare det at man reiste hundre ganger raskere med fly enn med seilskip.

Kapitlet fortsetter med å beskrive de ulike navigasjonshjelpemidlene som er og har vært i bruk innenfor flygning.

 

Webdesign © 2006-2008 Andebu Web og IT